позъваниѥ

позъваниѥ
ПОЗЪВАНИ|Ѥ (10), ˫А с.
1.Приглашение, просьба прийти:

си повелѣхомъ… съшьдъшесѧ еп(с)пи отъ различныихъ областии. по позъванию благочьстивааго ц(с)рѧ ѳеѡдосиа. (κατὰ κλῆσιν) КЕ XII, 25б; и въведе въ епискѹпию митрофана. мѹ(ж) б҃мь избьрана. и всь новъгородъ шьдъше съ ч(с)тью посадиша и. донележе бѹдеть ѿ митрополита позваниѥ. и тъгда поидеши на поставлениѥ. ЛН XIII2, 61 об. (1199); В д҃нъ ѹ||бо множицею пакости приѥмлѧ сущи(х) с нимъ бесѣду˫а. и ѡвогда (ж) ц(с)рвымъ к нему пришествиѥ(м). или того к нему позваньѥ(м). нощь ѥму исполнѧше дн҃вны˫а недостаткы. (μετακλήσει) ЖВИ XIV–XV, 83 в–г.

2. Призвание:

Сице таковымъ житье(м) поживъ сице достоино своего позвань˫а дѣло ѿдавъ познавшему распенъ мира себѣ. и себе мирови. с миромъ к мирному б҃у ѿиде. (κλήσεως) ЖВИ XIV–XV, 135а.

3. Вызов (в суд):

Оклеветаѥма ѥп(с)па о нѣкоемь прегрѣшеньи. ѿ достѡвѣрныхъ мужиi i позываѥма сборомь на судище i не послушающа не тако по(д)баѥть въ скорѣ осудити сбору таковаго. но дващi i триiчи. позватi его. i да посылаетасѧ по нь на коемьждо позваньи. по два еп(с)па. КР 1284, 48б; за кою любо ѡ имѣнии сѹщаѧ вины или за людьскою. или за ѡсобныѧ. причетникѹ. или мнихѹ. или черноризици. коѥго любо манастырѧ. паче же женьскаго. безъ досажени˫а и с подобною честию. повелѣваѥмь въспоминаниѥ и на сѹдъ позваниѥ створити. (ἐκβιβασμόν) Там же, 234г; Аще же коли вина ˫авить(с). въспоминаниѥ или пѡзваниѥ. на су(д) творити. за кую вину или за лю(д)скую вину. МПр XIV2, 159.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Полезное



Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»